dilluns, 25 de gener del 2010

"Autèntic Raval" a E-noticies

Em connecto a e-noticies -tinc el costum matiner de repassar totes les portades de diaris- i hi veig unes fotos sota l'epígraf l'Autèntic Raval. Fàcil, molt fàcil, acostar-se una estoneta al Raval i fer fotos d'allò més degradat. Més complicat seria analitzar com un barri, que, amb un 40% d'immigració, no sense esforç, tira endavant i s'ha convertit en un punt de referència per a tots aquells que volen acostar-se al que seran les ciutats d'aquí a pocs anys. Entenc, però, que l'anàlisi de fons és incompatible amb determinats productes pseudo-periodístics.

Quina és la voluntat del fotògraf i sobretot del director Xavier Rius a l'hora de mostrar aquestes fotos? Dubto de la seva honesta voluntat de combatre l'exclusió social i pobresa que atien el barri (la ciutat i el país). Simplement, amb aquestes fotos, abonen el tòpic d'un barri degradat on, tinguem-ho en compte, els noiets de Sarrià, Pedralbes o Eixamnple baixen a emborratxar-se els caps de setemana, alleujant les seves urgències fisiològiques entre contenidors. Actituts que mai, MAI, adoptarien als seus barris d'origen.

Vol Xavier Rius contribuir a la dignificació del barri lluitant contra l'exclusió social? Benvingut seria a la causa. Tanmateix, molt em temo que amb aquestes fotos només preten sumar-se a la corrent d'opinió, basada en la ignorància i desconeixement, que aquest barri és zona d'alt risc, només apta per a prostitutes i traficants. Què fàcil és la demagògia a diariots digitals... Llàstima de periodisme.

Entrades més populars del Mar de fons