dimarts, 10 de febrer del 2009

La coalició de l'odi (publicat a l'Avui)


La setmana passada l’ambaixador d’Israel, Raphael Schutz, va ser a Barcelona, rebut amb tots els honors per la Fundació Catalunya Oberta i amics, i això inclou un bon grapat de personalitats que van ocupar el tron amb els governs de CiU i que ara, encara, vaguen en el desconcert. Davant d’un públic entregat, Schutz va fer una proclama estranya: “Hi ha una coalició d’odi contra Israel, que agrupa Ahmadinejad i Bin Laden i també acadèmics laics com Chomsky, Saramago, Gala i Goytisolo”.

Com pot una persona d’indiscutible bagatge intel·lectual lliurar-se a aquesta simplicitat? La posició de l’ambaixador Schutz és incòmoda: és difícil defensar una ofensiva que ha fet milers de morts, centenars dels quals són nens i dones, i que no ha servit per aturar el criminal llançament de míssils per part de Hamàs. I és galdós donar la cara per les destrosses causades a la Franja i pels bombardejos contra les oficines de l’ONU. Una ONU que ja ha reclamat a la comunitat internacional 450 milions d’euros per atendre el milió i mig de persones que viuen en la miserable precarietat de la devastada zona. 

Ara bé, malgrat tot, és inconcebible que l’ambaixador d’un país com Israel, que em mereix tots els respectes (una altra cosa són els qui el governen), compari, a l’estil Bush, Goytisolo amb Ahmadinejad. I una altra cosa és que molts defensors de la causa israeliana es preguntin “què passa a Barcelona amb els jueus?” per la famosa manifestació contra la massacre de Gaza. A Barcelona, i ho dic com a afamada lectora de Roth, Auster o Bellow, com a admiradora de Leibovitz, no tenim cap problema amb els jueus. A Barcelona abominem de les matances perpetrades per una democràcia occidental. Per un dels nostres. I això ha estat, malauradament, el que ha fet Israel.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Israel ha utilitzat el seu dret a defensar-se i a acabar amb el terrorisme islàmic a l'Orient Mitjà que continua representant una amenaça pel món occidental civilitzat. De les matances entre chiítes i sunnites no en parleu pas, quan aquestes provoquen molts més morts que no pas l'exèrcit israelià. Barcelona ha estat sense cap mena de dubte la capital de la hipocresia, fins al punt que el Conseller d'Interior es va deixar veure en una manifestació en que es clamaren consignes terroristes i es percibiren mostres clares d'intoleriancia i violència. Aquest és el camí on ens condueix el socialisme multicultureta del tripartit.

Entrades més populars del Mar de fons