dijous, 18 de setembre del 2008

Una dona mana a Israel (publicat l'Avui)

Un dels diaris estatals de més tirada, poc sospitós de practicar el pensament reaccionari, titulava ahir en portada: "Una dona tornarà a dirigir Israel". La dona no és una desconeguda per als que segueixen amb interès el conflicte del Pròxim Orient. Per tant, perfectament s'hauria pogut posar el seu nom, en lloc de ressenyar, simplement, la seva composició cromosòmica XX. És Tzipi Livni, l'actual ministra d'Exteriors del país, que dimecres es va imposar a les eleccions primàries del governamental partit Kadima. En virtut de la seva nova posició, és més que probable que es converteixi, pròximament, en la nova primera ministra israeliana, en substitució del dimissionari Ehud Olmert. Livni, exagent del Mossad -servei secret israelià-, es convertiria així en la segona dona que ocuparia aquest càrrec, després de Golda Meir -primera ministra entre el 1969 i el 1974. Entenc que per al diari en qüestió sigui excepcional que una dona sigui primer ministre. I certament ho seria a Espanya, Però a Israel, pel que acabo de comentar, no. D'altra banda, ¿què ens aporta que ens diguin en portada que serà una dona qui governarà Israel? Amb aquesta informació no sabem si és del partit Laborista, del Kadima, del Likud o ultraortodoxa. I tampoc sabem quin és el seu posicionament respecte dels seus veïns palestins. La seva condició femenina no implica, en cap cas, que sigui partidària de negociar amb el president palestí Abbas. Utilitzant els termes de la política israeliana, el seu sexe no pressuposa que sigui colom. Com tampoc no ens informa de si és falcó, és a dir, partidària de la mà dura. El titular d'aquest diari, si em permeteu, i amb tota la modèstia, va ser errat. I és nascut del perjudici. Lleig.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bravo. Efectivament el que importa és quines capacitats i projectes te la persona que aspira a ostentar el càrrec i no el seu sexe, raça o religió.
Però si la condició femenina no te res a veure ací tampoc hauria de tenir res a veure en els casos de Hillary, Palin, Thatcher, Bachelet,....que algun cop he sentit a dir que el fet que siguin dones poden aportar un plus de nosequè només pel fet de ser-ho. Bé, només si són d'esquerres que si són de dretes no són feministes, és clar.
D'altra banda, com dius, no és excepcional que a Israel una dona arribi a càrrecs importants. Aquí sí, i encara més vergonyant, és estadísticament més fàcil que una dona arribi a primer ministre en un país musulmà (Çiller, Sukarnoputri, Bhutto,...) que en altres que van més de guais.

Martí ha dit...

Quina diferència amb l'Avui, en lloc diu que sigui una dona.

Felicitats per l'article i per la crònica de la Jana Beris.

Martí

Anònim ha dit...

Martí,

La Mar es refereix a l'article d'ahir de l'Avui.
Però avui l'Avui (valgui el rondodendrom o com es digui) ha millorat certament amb la crònica de la Jana Beris i ens mostra en un breu espai quina ha estat la trajectòria de la Livni, complexa i no entenible amb apriorismes com passa amb tot el que te a veure amb aquella zona.
Apa, Shalom i bon Shabbat. Ciao!

Martí ha dit...

Em sembla que hi ha una confusió, a l'Avui d'avui que he llegit avui fa uns segons, si que fa el comentari del fet que que és una dona, però no és el cos principal de l'article. Al d'ahir ho he buscat i no he trobat res. Com parla d'un diari estatal d'ahir, he imaginat que era el País d'ahir, si el busques veuràs que estàs en portada.

Suposo Jaume que la confusió ve pel tema de l'article del Villatoro dels falcons i els coloms. Molt bo!

Per cert, has vist avui com en Partal carrega contra El País?

http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=3001299

Bon Shabbat!

Martí

Anònim ha dit...

La confusió ve del fet que el títol del post és "Una dona mana a Israel (publicat a l'Avui)" i he pensat que es referia a que estava publicat a l'Avui d'ahir. Mea culpa.(Agreujada pel fet que és el diari que llegeixo cada dia!)

Així que es tracta d' EL Pais? Ah bah!

I ja he vist això d'en Partal. Deu n'hi do!

Entrades més populars del Mar de fons