dilluns, 1 de desembre del 2008

24 hores amb Montserrat Tura (publicat a l'Avui)

Poesia, prosa i proximitat

Montserrat Tura (Mollet del Vallès, 1954) viu amb intensitat. La seva agenda està pleníssima i inclou llargs desplaçaments. Oblideu allò del polític tancat al despatx. Tura va al lloc dels fets. Vegem què dóna de si una jornada que dura, atenció!, 18 hores.

7.00 h Família (i pa)

A les 6.00 h s'aixeca habitualment. I a les 7.00 h baixa al carrer. Objectiu: comprar el pa i preparar l'esmorzar per a la seva filla.

9.00 h Esmorzar (i reunió)

Aprofitant que té un acte a Mollet, es desplaça fins a la plaça del Mercat per esmorzar al forn Prats. Te (no beu cafè) i croissant. Els clients del bar no eviten les mirades (ni saludar-la). El passat d'una alcaldessa porta la marca de la proximitat. Tura en gaudeix.

10.00 h L'edifici judicial de Mollet

Poques vegades protagonitza actes a la seva ciutat, de la qual també van ser alcaldes el seu avi i besavi. Avui presenta, a la seva antiga casa, la de la vila, el futur edifici judicial de Mollet. Arribar on es fa la presentació és una odissea: els treballadors de l'alcaldia s'acosten, indefectiblement, a saludar la ciutadana pròdiga, que, quan arriba al saló de plens, s'atura a saludar els periodistes.

11.20 h Disfrutant Mollet

Tura ensenya a la cronista el roure, centenari, que custodia la casa de la vila. Al costat, mostra la instal·lació sobre el temps que va idear Miquel Martí i Pol, de qui va ser estreta amiga. És en aquest punt que Tura, filla d'una família pagesa de llarga tradició republicana, deixa entreveure el seu amor per la poesia i es lliura al record de les converses amb el de Roda de Ter. I amb Brossa. Al costat de la instal·lació hi ha una tanka, un bell poema de Martí i Pol dedicat a Mollet que Tura rellegeix. "El temps que compto / tu l'emplenes de vida, fes-la tan digna / com sàpigues i puguis, pel teu bé i el dels altres". De lectura i reflexió obligada per a qualsevol, i sobretot per a un polític.

11.25 h Cap a Barcelona

Tornada a Barcelona. La mort de la mare d'un amic obliga a un canvi de plans. Corregim el rumb cap al tanatori de les Corts.

12.57 h A la seu del departament

Finalment, amb una hora d'endarreriment, trepitja la conselleria. És el moment de la prosa: governar i executar. Tot just arribar, despatx de tres minuts amb la cap de gabinet. Després, reunió sobre presons. I, posteriorment, fer front a una crisi informativa: alguns diaris han revelat un alt nombre d'avortaments a Quatre Camins atribuïts a unes fumigacions fetes entre el 1992 i el 2003. Tura i la seva cap de premsa fan gestions per conèixer exactament què va passar en aquell període i com es van resoldre les incidències. Enfoquen les accions per tranquil·litzar les treballadores: envien documentació detallada als directors de presons perquè n'informin el personal.

16.02 h Reunió (i dinar)

Reunió amb la cap de protocol i fugaç menjada: amanida, pit de pollastre a la planxa i raïm. El tema: supervisar la senyalització de la Ciutat de la Justícia. De nou, prosa.

16.53 h Cap al PSC

Amb una hora de retard, enfila el camí cap a la seu del PSC. Tura, també secretària de cultura i audiovisual de l'executiva del partit, té una reunió amb periodistes.

18.29 h Cap a Quatre Camins

Kapucinsky deia que cal anar al lloc dels fets per conèixer la realitat, per entendre-la. Tura ho aplica a la política. I periòdicament visita les presons catalanes per reunir-se amb els directors i conèixer de primera mà quin són els seus problemes i necessitats. Avui, casualment, toca Quatre Camins. La consellera s'està pràcticament dues hores reunida amb el director de la presó.

20.47 h El cotxe, oficina mòbil

La pròxima parada és Girona. El cotxe esdevé una oficina mòbil: trucades personals, de feina i repàs de correus i teletips a l'iPhone (la consellera és fan de les tecnologies).

21.24 h Girona: dos sopars

El do de la ubiqüitat està, gairebé, a l'abast de Tura. El primer sopar, al restaurant Mimolet, amb un diputat gironí membre de la comissió de justícia al Congrés per llimar detalls dels pressupostos de l'Estat. A les postres enfila el camí cap a un sopar en homenatge a Carles Cruz, nou vocal del Consell General del Poder Judicial. A l'acte, la flor i nata del món jurídic gironí.

00.10 h Tornada a Mollet

Tornada a casa. I moment per preparar les reunions de l'endemà durant el trajecte. A les 9.30 h l'esperen a la Roca del Vallès. A la una, arribada a Mollet. Ara sí, la jornada s'acaba. Demà, més feina.

Entrades més populars del Mar de fons