divendres, 27 de juny del 2008

Què passa amb Espanya (Publicat a l'Avui)

Sempre he desconfiat dels que es proclamen salvapàtries, siguin del signe que siguin. Sempre m'he malfiat d'aquells que per dirigir-te la paraula s'embolcallen amb la bandera, tingui els colors que tingui. Sempre m'han fet riure els que s'esforcen a dilucidar la puresa nacional d'una. Xarnega com sóc, sempre ho he tingut difícil davant dels expenedors de carnets de pedigrí nacional. Els uns m'han dit botiflera. Els altres abertzale catalana. Bon senyal. El que em preocupa és que els uns i els altres s'omplin la boca de mentides per defensar l'essència de la nació. El vessant espanyol dels d'aquest espècie està en plena forma. Segons diuen, Ejpanya està amenaçada. Ves per on!

Aquest dies, autoproclamats intel·lectuals (quins requisits s'han de complir per merèixer tan noble atribut?) han parit un nou manifest a favor de la llengua. L'espanyola, esclar. Encegats, malaltots de patriotisme, i sobretot, mal informats (la majoria no viuen al nostre noble país), s'entesten a negar la veritat i a manipular-la. Fa pocs dies ho vau poder llegir a les pàgines d'aquest diari insigne: la meitat dels alumnes d'ESO no parlen, mai, català amb els amics. Ho fan en castellà. En què carai es basa, doncs, aquesta gent mesetària?

En temps de crisi sempre convé assotar les baixes passions i distreure el personal amb folklorismes. Odi al diferent combinat amb exaltació de la víscera nacional. Una exaltació que s'escampa per arreu. Recentment, un noi és empresonat per ultratge a la bandera. I a Rubianes, convalescent, li reobren el judici per haver desqualificat escatològicament la nación. Però què passa amb Espanya? Que guanyin l'Eurocopa d'una vegada i que respirin tranquils.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

¿Por qué es un recurso típico de los nacionalistas catalanes decir "Ejpanya" en tono burlón y menospreciativo? ¿No te gusta mi acento, el de muchos españoles? ¿Por qué lo tienes que menospreciar? ¿Te hemos hecho algo? Déjame que diga Ejpaña, ejcalera, cohone y lo que me dé la gana, que esos comentarios tuyos atufan a puro racismo. Y si eres de origen murciano, a lo que huelen además es a parricidio.

Lorita ha dit...

anónim ets un pobre d'esperit, típicament espanol i et mereixes tot alló -dolent- que la divina providència et depari.

amb el teu alegat, anónim, defenses brossa, deixalla, escombraria cultural, i et poses al davant de la majoria telecinquera que gaudeix més quan més petits tenen els seus cervellets de llangardaix terciari.

Anònim ha dit...

Resposta per anònim: quan dic Ejpanya no ho faig pas referint-me a tot el país sinó només a aquell conjunt de persones que encara superen el més ranci d'antigues èpocoques i que tenen, diguem-ne, actituds poc edificants respecte tots els pobles de l'Estat. Ejpanya s'ha d'entendre en aquest sentit. I com bé dius, tinc família murciana i l'últim que faria seria ridiculitzar el seu parlar.

Entrades més populars del Mar de fons