Comencem! Després de molts dubtes analògics, ja estic blocada. En aquest racó del món virtual, podeu llegir les meves columnes a l'Avui i reflexions d'hores perdudes ben guanyades.
diumenge, 31 d’agost del 2008
Falsos victimismes (publicat a l'Avui)
dissabte, 30 d’agost del 2008
Berlusconi tenia raó (publicat a l'Avui)
Durant la passada campanya electoral italiana, que va culminar amb la reelecció de l’infame Silvio Berlusconi com a primer ministre, aquest va recomanar a una jove amb feina precària que es casés amb el fill d’un milionari per esmenar la seva situació. L’italià, ben conscient de les limitacions que té una noia jove (i sense ganes ni mitjans per practicar el suborn) per fer fortuna, va concloure que la seva única alternativa era anar-se’n al llit amb un nen ric. I té raó. Dijous passat, a la secció d’Economia del diari es va publicar un interessant (i demolidor) reportatge sobre la classificació de les dones més riques d’Europa que fa cada any la revista Forbes. Segons es podia llegir, les fèmines més acabalades del continent ho són només per herència del patrimoni dels marits o pares difunts. O bé per haver participat en els confusos i poc clars negocis de la Rússia neocapitalista. La primera self-made woman, com dirien els nord-americans, la primera dona que ha fet la seva fortuna del no res no apareix fins al lloc dotzè de la llista, i és, atenció, Rosalía Mera, coartífex del naixement del grup Inditex, o altrament dit Imperi Zara, ben conegut per tothom. Aquesta classificació, lluny de fer-nos pensar que agraïdes que haurien d’estar aquestes dones als seus progenitors i homes, com segurament conclouria un vulgar masclistot unineuronal, mostra, sense matisos, com han estat, i estan, de menystingudes les dones al món empresarial. És precisament per culpa de l’hermetisme i endogàmia masculina d’aquests marits i pares grans empresaris que les dones europees no han pogut (ni poden) fer fortuna fruit del seu indubtable esforç i capacitat. Encara existeix un vigorós sostre de vidre que denota, per si algú en dubtava, que queda molt per donar per tancada la lluita per la igualtat.
divendres, 29 d’agost del 2008
L'esquerra caviar (publicat a l'Avui)
Ahir el gran Francesc Puigpelat, al qual professo admiració pública des d'aquesta tribuna -però de qui un immens oceà ideològic em separa-, va emprar un concepte desafortunat. Ni més ni menys que esquerra caviar, que, en aquestes pàgines del diari, banda esquerra, es considera un terme simplista, erroni i ple de prejudicis inconsistents. La ment pseudointel·lectual que va albirar aquesta associació va partir de la idea que aquells i aquelles que habiten(m) el marge esquerre de la vida han de concebre el món a l'estil xirucaire, i, fins i tot, rodamón. En efecte, hi ha un ampli espectre d'aquells que habiten el marge dret de la vida, obnubilats per una al·lèrgia gairebé malaltissa al progressisme (i progrés), que consideren que per ser d'esquerres has de vestir amb drapots, menjar frijoles, cuinar hummus cada nit i dormir en un llit de fusta sense matalàs. I obliden, o no saben, que també pot ser, que els grans líders de l'esquerra revolucionària han estat burgesos, començant pel mateix Karl Marx.
Ser d'esquerres, al marge de la contundent aposta per la justícia social (que no vol dir escanyar els rics) i la igualtat d'oportunitats (que no vol dir de resultats), i de tota una sèrie de consideracions ideològiques que no toquen a la secció Serveis i Oci, no és incompatible (només faltaria!) amb el bon gust pel vestir i l'estimar. Ser d'esquerres, considerar el món manifestament millorable i creure que la societat catalana encara té molts reptes socials per encarar, a part dels nacionals -només cal repassar els obscens nivells de pobresa o la deficitària atenció a la dependència-, no té res a veure amb les coses del paladar. Ni, encara menys, és clar, amb les del menjar.
dijous, 28 d’agost del 2008
Allò que no es diu en veu alta (publicat a l'Avui)
dimecres, 27 d’agost del 2008
El cinturó i el telèfon (publicat a l'Avui)
dimarts, 26 d’agost del 2008
Tots no poden (publicat a l'Avui)
dilluns, 25 d’agost del 2008
La monja italiana (publicat a l'Avui)
diumenge, 24 d’agost del 2008
Apugeu els impostos! (publicat a l'Avui)
dissabte, 23 d’agost del 2008
Les iaies a la Xina (publicat a l'Avui)
Demà, a la fi, s'acaben els Jocs. I amb ells, aquesta gran mentida que és l'esperit olímpic segons el qual s'ha d'aturar totes les guerres (?) i la pau al món és realitat durant quinze dies. L'edició d'enguany ha sigut especialment controvertida. No paren de sentir-se veus qüestionant l'oportunitat d'assignar les Olimpíades a un país que menysprea els drets humans (vegeu l'article de l'Spiegel "Ha estat Pequín 2008 un error?").Les execucions de dissidents i els abusos de les autoritats són coneguts per tothom. Les imatges de la repressió al Tibet van indignar arreu. Però només casos com el que aquesta setmana explicava l'International Herald Tribune mostren com n'és, d'abominable i sobretot malaltís, el règim comunista. Dues iaies xineses, Wu Dianyuan, de 79 anys, i Wang Xiuying, de 77 anys i pràcticament cega, han estat condemnades a un any de reeducació en un camp de treball per la incansable defensa dels seus drets. Les iaietes, disconformes amb la compensació que van rebre després de la demolició dels seus habitatges a Pequín, van sol·licitar fins a cinc vegades a l'autoritat competent (que a la Xina és la policia) permís per manifestar-se en una de les "àrees de protesta oficials de les Olimpíades". El càstig a la seva tenacitat no s'ha fet esperar, i passaran qui sap si els últims dies de la seva vida "reeducant-se" al costat de prostitutes i lladres. El tracte que un país dispensa als seus avis és un dels millors indicadors per conèixer el grau de civilitat. Si bé a l'Estat no podem presumir d'un tracte exquisit a la gent gran (els vells que moren sols a casa són molts, massa), el cas de les dues iaies situa ben baix el llistó xinès. A aquestes altures, tanmateix, a qui li importa?
divendres, 22 d’agost del 2008
El món de les vísceres
Hi ha un món on només valen les vísceres. Unes vísceres que convenientment manipulades, amb el salpebrat de la demagògia i la falsedat, amb l'aroma del més miserable sensacionalisme, seran molt rendibles. El titular d'ahir del diari El Mundo hauria de ser estudiat a les facultats de periodisme com l'abc del que no ha de ser el periodisme. "La crisi de Spanair desemboca en una tragèdia amb 153 morts". Aquest va ser el mode escollit per Pedro J. i els seus col·laboradors per il·lustrar la catàstrofe de Barajas. Amb les plomes endurides amb les teories de la conspiració de l'11-M, amb la tinta bruta de tantes mentides com han dit sobre Catalunya i la llengua del país, l'exercici d'escriure aquest infame titular devia ser per aquests xuclasangs del periodisme escrit anodina monotonia. La investigació sobre les causes de l'incident acaba de començar. Les caixes negres de l'avió sinistrat encara deuen estar a l'espera de ser examinades. Però, tatxan!, Pedro J. i els seus coadjuvants van dictaminar, amb els cossos fumejant pendents d'identificar, que la causa de l'accident és el conflicte laboral que assota Spanair. I, fins i tot, van atrevir-se a insinuar en l'editorial una "negligència criminal" del personal de manteniment de l'aeronau. Si la direcció d'El Mundo és tan procliu als treballadors, i tan lamentables considera que són les condicions laborals a Spanair, prou dies han tingut per denunciar-ho. Si finalment es demostra que l'accident es deriva de la precarietat de mitjans de la companyia, l'editorial més severa serà benvinguda. Ara bé, practicar la solidaritat obrera d'última hora i traficar amb el dolor de cossos esventrats és de gossos. I que em perdonin els animals.
dijous, 21 d’agost del 2008
Antisistema? Aligots!
dimecres, 20 d’agost del 2008
Pesigolletes radioactives (publicat a l'Avui)
dimarts, 19 d’agost del 2008
La Barcelona d'Allen triomfa (publicat a l'Avui)
dilluns, 18 d’agost del 2008
Wall.e, el verd (publicat a l'Avui)
El jove funcionari (publicat a l'Avui)
Una porta tancada (publicat a l'Avui)
Retorn a Múrcia (publicat a l'Avui)
El triomf dels lletjos (publicat a l'Avui)
Polèmica d'estiu (publicat a l'Avui)
Manades humanes (publicat a l'Avui)
L'olé del New York Times (publicat a l'Avui)
diumenge, 10 d’agost del 2008
L'impertinent de Cadaqués (publicat a l'Avui)
dissabte, 9 d’agost del 2008
El més greu de la història (publicat a l'Avui)
¿És conscient Cañizares del l’amplitud i gravetat d’aquesta definició? Ho dubto. Una mínima repassada al segle XX, amb dues guerres mundials, l’horror del nazisme, l’estalinisme i una llarga llista d’operacions d’extermini nacionals (Ruanda, els Balcans, Txetxènia...) és prou desconsoladora per menystenir-la i situar l’avortament a la cúspide dels drames de tots els temps. Cañizares, tanmateix, i en un perillós oblit històric (una parell de visionats de la pel·lícula Amén de Costa Gavras li serien d’extrema utilitat), decideix convertir l’avortament en l’origen de tots els mals.
Els seus motius són clars. Enverinar el debat públic i condicionar els posicionaments dels partits conservadors, precisament quan el PSOE traslladarà a les altres formacions la necessitat de consensuar una legislació sobre terminis (les dones podran avortar lliurement fins a una determinada setmana de gestació, a partir de la qual es limitaran els supòsits en extrem), és la seva inequívoca voluntat. Una voluntat que, de forma vergonyosa, es veu esquitxada per un exercici de cinisme històric impropi d’una persona del seu rang.
divendres, 8 d’agost del 2008
El primer dia (publicat a l'Avui)
Prohibit parlar de política (publicat a l'Avui)
Tanmateix, i deixant de banda la passivitat internacional davant del drama tibetà, és sorprenent com enlloc de propiciar l’obertura de mires del país oriental, la celebració de les olímpiades ha fet que la granítica doctrina totalitària xinesa es traslladi a unes delegacions estrangeres massa preocupades per no molestar la maquinària del Partit Comunista. El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, es va reunir dilluns amb els esportistes estatals per alguna cosa mes que les habituals paraules d’ànim.
Blanco, delerós de no fer enfadar Pequín, va prohibir als esportistes parlar de política sota l’amenaça de ser expulsats de la competició pel règim. “És el moment de l’esport”, els va dir el president del COE per justificar-se. Però impedir que els atletes espanyols obrin la boca per donar la seva opinió, ni que sigui en una conversa de cafè a la Vila Olímpica, és practicar política pura. De la totalitària. Exportar la democràcia a la Xina? Aquesta també va ser l’excusa per invadir l’Iraq.
dimarts, 5 d’agost del 2008
Desconfieu i sereu lliures (publicat a l'Avui)
Plaça de Catalunya. Quarts de quatre de la tarda. En una paradeta de gelats, davant del Zurich, s'hi atura un americà (o britànic) a comprar un refresc. Tot seguit s'hi acosta una dona. Gitana, va acompanyada de dues criatures de menys de deu anys. L'instint, la cultura de la desconfiança em fa suposar, immediatament, que la dona vol robar la cartera al turista. Servidora ja pot lluitar contra aquest tipus de recels que, sense voler-ho, la constant i incansable política de la por ha fet calar en el més profund. L'instint, perfectament adoctrinat, no entén d'ideologies ni d'escales de valors. Va pel dret. I em porta a convertir, ni que sigui per un segon, aquesta mare en una vulgar carterista. Segueixo l'escena des de lluny. Avergonyida, m'adono que la dona el que vol és comprar un parell de gelats per als seus fills. Íntimament em sento ben retratada. Malgrat que el meu raciocini es rebel·li contra la política que converteix els gitanos i immigrants en el boc expiatori de tots els mals, sempre hi haurà una part del meu subconscient que no pugui mantenir incòlume de la misèria moral que és el racisme (i classisme) d'una part de la dreta europea, nostrada i estatal que aposta per policia i prescindeix de la inclusió. De mi depèn anteposar la raó a la por. Aquesta dreta, fugint de la seva ànima liberal, ens invita a viure sota un estat de setge militar. Ahir, a Itàlia, l'exèrcit va prendre el carrer. Aquesta és la recepta: militaritzar una societat que prèviament ha estat contaminada per la doctrina de la por i el recel. Creuar-se amb una parella de militars després d'una espiritual visita al Duomo de Milà és llibertat? Sembla que per una majoria d'italians sí. Falta veure què pensen espanyols i catalans. Si la desconfiança guanya, serem de tot menys lliures.
dilluns, 4 d’agost del 2008
La mamella de Berlusconi (publicat a l'Avui)
diumenge, 3 d’agost del 2008
Plaers d'estiu (a Barcelona)
Braves, clara, humus i amanida del dia. Revisitar la completíssima i genial exposició de Duchamp, Picabia i Man Ray a la Tate-MNAC. Si la crisi no t’ha deixat la butxaca eixuta, compres a l’eix ravaler per excel·lència, el carrer Elisabets. Cafè amb gel i Auster a mitja tarda al bar del Museu del Tèxtil i la Indumentària. O qui sap si al balconet del Museu Marès. Sessió de tarda o vespre, tant hi fa, al Renoir Floridablanca (o al Méliès). Tanmateix, la competència és temptadora. Si és dimarts, dimecres o dijous, a les 22 h, gandules al CCCB.
Per obrir boca, el 5 d’agost Italianamerican de Martin Scorsese. Com ser immigrant italià a Nova York (i no morir en l’intent). La temporada Teatre Grec encara està vigorosa. Mas i Mas Festival tot el mes d’agost al romàntic i màgic enclavament. Preneu-ne nota: diumenge 10, cita amb Guillamino (i Sanjosex). La nit domina la ciutat. Estrelles. Lluna plena el 16 d’agost. Acomiadar la jornada al Tibidabo, prenent una copa al Mirablau o passejant amb els peus nus per les platges de la ciutat és un plaer. A Barcelona.
dissabte, 2 d’agost del 2008
Coses de la justícia (publicat a l'Avui)
divendres, 1 d’agost del 2008
Que en som., d'idiotes... (publicat a l'Avui)
Dones operades fins a l’extrem, còpies cares de la Gemma Cuervo, assídues malaltisses del DiR (Diagonal, és clar), agafades del bracet, o de la maneta, d’esguerros de sexe mascle. Homes que no poden dissimular la seva pitrera talla 85 (conseqüència de greixos mal ubicats) amb l’amplor del seu polo Ralph Lauren rosa llampant. Noies tenyidíssimes de ros, enganxades als reflexos des de ben joves, acompanyant nois de vint-i-pocs que fa força anys que no recorden què és una cabellera espessa. Si bé la dictadura estètica ja comença a fer forat entre els homes (les operacions i depilacions estan deixant de ser exclusiva de les fèmines), és astorador contemplar com elles pateixen davant el mirall, mentre ells, ufanosos, es permeten el luxe de calçar-se mocassins sense mitjons. Tants anys de lluita no eviten que algunes segueixin modelant-se al gust del mascle. Si ho fessin per elles mateixes...
Entrades més populars del Mar de fons
-
"Correm el risc que torni una nova forma de totalitarisme " Michela Marzano Filòsofa i investigadora del Centre National de la R...
-
Pujaré la tristesa dalt les golfes Pujaré la tristesa dalt les golfes amb la nina sense ulls i el paraigua trencat , el cartipàs vençut,...
-
Ara toca Ciutat Vella. Els últims quatre anys Ciutat Vella ha sigut protagonista de moltes portades. I ho ha estat en negatiu. Prostitució...
-
Sóc lectora habitual de les crítiques de teatre, música, literatura... Una bona crítica sobre un llibre em porta impulsivament a comprar-lo....
-
El catedràtic d’economia Germà Bel explica que els viatges en tren seran cada vegada més inusuals. Amb la ferotge competència dels vols bara...
-
L'objectiu de la fundació és el diagnòstic precoç Vicepresidenta de la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer ...
-
El meu pare ha patit dos exilis: el polític i el personal Albert Solé Bruset Periodista i director de 'Bucarest, la memòria perduda...
-
Diumenge a la nit, a l’estudi 4 de TV3. Al meu costat, Manel Cuyàs. Estem atenent trucades dels ciutadans que fan donatius a La Marató, que ...
-
Catalunya s'ha desvinculat mentalment d'Espanya Mary Ann Newman Directora del Catalan Center a Nova York Per què s'interessa per...
-
1. Llegeixo que la direcció del PSC està irritada amb Castells i Tura. El que hauria de fer l'aparell del PSC és escoltar-los amb atenci...